Ιστορία Συλλόγου

Αθλητικός Όμιλος Χαλκίς

Ο Αθλητικός Όμιλος Χαλκίδας (Χαλκίς, όπως ήταν παλιά στην καθαρεύουσα), δημιουργήθηκε το 1967, ύστερα από συγχώνευση του Ολυμπιακού Χαλκίδος και του Εύριπου. Τα χρώματα της ομάδας είναι το μπλε και μαύρο και το έμβλημα της είναι η Αρέθουσα (αρχαία βασίλισσα της Χαλκίδας). Το στάδιο που έχει ο ΑΟ Χαλκίς σαν έδρα, από τότε που ιδρύθηκε, είναι το Δημοτικό Στάδιο Χαλκίδος.

Ο Εύριπος και ο Ολυμπιακός Χαλκίδος, την σεζόν 1966-67 ήταν στην Β’ Εθνική και τερμάτισαν στην 9η και 4η θέση αντίστοιχα. Το καλοκαίρι του 1967 γίνεται η συγχώνευση του Ολυμπιακού Χαλκίδας και του Ευρίπου και δημιουργήθηκε ο ΑΟ Χαλκίς

Από την Ένωση μέχρι τον ΑΟ Χαλκίς

Η συγχώνευση Ολυμπιακού Χαλκίδας και Ευρίπου (22/07/1967)

Σε μια ιστορική γενική συνέλευση στον κινηματογράφο Νίκη, τα δύο πρώτα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση ήταν η ονομασία της νέας ομάδας και η εκλογή διοικητικού συμβουλίου, έπειτα από τη συγχώνευση των 2 ομάδων της Χαλκίδας (Εύριπος – Ολυμπιακός Χαλκίδας), με στόχο τη δημιουργία μιας δυνατής ομάδας της πόλης της Χαλκίδας.Αποφασίστηκε ομόφωνα το όνομα της νέας ομάδας να είναι «Αθλητικός Όμιλος Χαλκίς» (Α.Ο. Χαλκίς), γιατί θέλανε να εκπροσωπεί επάξια την πόλη της Χαλκίδας. Στο άλλο θέμα της διοίκησης και πάλι ομόφωνα αποφασίστηκε πρόεδρος να είναι ο τότε αιρετός δήμαρχος, Δημήτρης Σκούρας και το Δ.Σ (επταμελές) να έχει σαν μέλη από τρεις συμβούλους που θα προέρχονταν από κάθε ομάδα. Α’ αντιπρόεδρος ο Περικλής Παπαβασιλείου, Β’ αντιπρόεδρος ο Κωνσταντίνος Αλεξάνδρου και Γενικός Γραμματέας ο Κωνσταντίνος Χαραμαντίδης. Ο Στρατιωτικός διοικητής Εύβοιας, Ιωάννης Μαρτίνος, κάλεσε στη Σχολή Πεζικού αθλητικούς και πολιτικούς συντάκτες του Αθηναϊκού τύπου, καθώς και τοπικούς ανταποκριτές και τους ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας υπερομάδας με το όνομα ΑΟ ΧΑΛΚΙΣ. 

Ο ΑΟ Χαλκίς από το 1967 και έπειτα

Έτσι ξεκίνησε ο ΑΟ Χαλκίς, από την Β’ Εθνική και την επόμενη χρονιά, 1968-69, ανέβηκε στην Α’ Εθνική κατηγορία αλλά δεν κατάφερε να παραμείνει και δεύτερη.
Μέχρι το 1989 η ομάδα αγωνιζόταν στην Β’ Εθνική και 6 φορές στην Γ’. Από το 1989 η ομάδα της Χαλκίδας έπαιζε μεταξύ Γ’ και Δ’ Εθνικής. Από το 1996-2003 η ομάδα ήταν Δ’ Εθνική. Το 2003-04 ο ΑΟ Χαλκίς επέστρεψε στην Γ’ Εθνική. Όμως τότε ξεκίνησε μία μαύρη σελίδα για τον ΑΟΧ. Η ομάδα την διαλύθηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων και την επόμενη χρονιά δεν κατέβηκε σε κανένα πρωτάθλημα. Από το 2005 ο ΑΟΧ αγωνίστηκε στο τοπικό πρωτάθλημα για 6 σερί χρόνια.
Το καλοκαίρι του 2009, ο ΑΟ Χαλκίς, ξεκινάει με νέο Δ.Σ. με πρόεδρο τον Βασίλη Ταρνανά και κατακτάει το πρωτάθλημα της Α1 Ευβοίας 2009-10 και προβιβάστηκε στην Δ’ Εθνική, κάνοντας μια νέα αρχή, ζεσταίνοντας ξανά τον κόσμο και αφήνοντας τα πέτρινα χρόνια πίσω του. Την σεζόν 2012-13, ο ΑΟΧ σε ένα πρωτάθλημα Δ’ Εθνικής όπου οι 7 προβιβάζονται και 4 υποβιβάζονται (λόγο κατάργησης της Δ’ Εθνικής), τερματίζει 5ος και κερδίζει την άνοδο στη Γ’ Εθνική κατηγορία. Όμως λόγω το ότι οι όμιλοι της Γ’ Εθνικής πρέπει να λιγοστέψουν, τα οικονομικά προβλήματα που άρχισαν για τον ΑΟΧ και οι πολλές ομάδες που υποβιβαζόντουσαν, έστειλαν την ομάδα της Χαλκίδας για άλλη μία φορά στο τοπικό, όπου δεν έμεινε για πολύ, κερδίζοντας με τη μία το πρωτάθλημα και την επιστροφή της στη Γ’ Εθνική κατηγορία.